Till innehåll på sidan
Till KTH:s startsida Till KTH:s startsida

Järnvägsutbildning vid KTH

Järnvägsbranschen behöver många olika specialister med alla tänkbara kompetenser. På KTH kan man läsa järnvägsrelaterade kurser i ett antal civilingenjörs- och masterprogram, men även som enstaka kurser för såväl egna som externa studerande. Vid våra avdelningar går det även att bli forskarstudent med möjlighet till licentiat- eller doktorsexamen.

Utbildning till Civilingenjör eller Master

Vid KTH Valhallavägen finns möjligheten att läsa en hel utbildning som ger en civilingenjörsexamen (totalt 5 år). Den innehåller en kandidatexamen (3 år) och därefter en masterexamen (2 år) med inriktning mot järnväg och tågtrafik.

Sedan 2010 finns även en treårig högskoleingenjörsutbildning vid KTH Haninge där man kan inrikta sig mot järnvägsteknik.

Järnvägsinriktad grundutbildning på KTH

Forskarutbildning

På KTH kan man påbörja en forskarutbildning och doktorera inom något av våra områden Järnvägsteknik, Tågtrafikering, Järnvägsbyggnad eller Elektriska drivsystem.

Forskarutbildning med järnvägsinriktning på KTH

Uppdragsutbildning

Från några av våra forskargrupper inom Järnvägsgruppen finns möjligheten att beställa en uppdragsutbildning. Vi kommer ut och genomför en specialiserad utbildning hos er eller på KTH. Vi anordnar även kurser som är öppna för flera aktörer. För mer information se:

Uppdragsutbildning med järnvägsinriktning på KTH

Fristående kurser 

KTH erbjuder avgiftsfria kurser inom järnvägsteknik och även många andra kurser. Kurserna vänder sig främst till personer som arbetar inom branschen, eller till de som är allmänt intresserade och vill öka sin kompetens inom järnväg och tågtrafik. Mer information om vilka kurser som finns och hur man söker finns här:

Kurser för fristående studerande på KTH

Några järnvägsrelaterade kurser som finns i utbudet är:

Fristående kurser för järnvägsintresserade på KTH

Enstaka kurser for studenter

De järnvägsrelaterade kurserna kan läsas som valfria i sin befintliga utbildning vid KTH eller annat lärosäte. De är även tillgängliga för personer som arbetar inom branschen, eller för de som är allmänt intresserade och vill öka sin kompetens inom järnväg och tågtrafik.

Enstaka kurser med järnvägsinriktning på KTH